ИнтересноПолезно

Йога медитация за любяща доброта

Йога медитация за любяща доброта, полезна информация от Кира Слоун за опитните и високо квалифицирани инструктури на йога център в София.

Йога медитация

Любящото сърце е щастливо сърце: проста медитация за любяща доброта

Сърцето процъфтява с медитацията на любяща доброта и вече познава практиката. Когато сме готови да насочим вниманието си към необходимостта на сърцето да бъде любящо, можем да изпитаме спонтанен вътрешен положителен отговор на истината на сърцето си.

Намираме предложението за любяща доброта (или майтири) в Сутра 1.33 от Йога Сутрите на Патанджали, както и в будистките четири неизмерими. Традиционно има пет стъпки към медитацията и в началото е полезно да практикувате „по-официално“, за да се овладеете. Истинската красота на любящата доброта е, че тя работи в движение, спонтанно и във всеки контекст, в който се намираме. Вашата увереност ще се повиши с практиката и ще откриете, че това е естественото състояние на сърцето.

Седни

Както при повечето практики за медитация, първата стъпка е да намерите удобно място на стол или на пода. Сгушете се в седалката си, омекотете корема си, оставете сърцето ви да бъде отпуснато и светло, а черепът ви светъл.

Забавете дишането си

Насочете вниманието си към дъха си и оставете ритъма да се забави естествено.

Настройте се в сърцето си

Сега насочете вниманието си към сърцето си. Може да сте наясно с вашето физическо сърце, точно вляво от центъра, или по-в синхрон с вашето енергийно сърце, което седи по-централно, зад гръдната кост. Ако някоя от тези области е болезнена, спуснете вниманието си под гръдната кост, под диафрагмата, към областта, известна на йогите като дървото за изпълнение на желанията. Позволете на вашето съзнание да задържи сърдечната ви област, за да насърчи естествената пълнота и топлина.

Да си добър и щастлив

Пожелавайки си щастие

Нежно и мълчаливо, с внимание към собственото си сърце, започнете да си пожелавате добро с мантрата „Да съм добър и щастлив“. Нека мантрата язди с дъха. Това е много важна първа стъпка, защото трябва да сме добри приятели със себе си, което означава, че трябва да можем да си пожелаваме щастие. Останете с това за няколко минути.

Желая на любим човек щастие

С нежно сърце насочете вниманието си към същество, към което изпитвате лесна привързаност и искрено желание за радост. С това, че е във вашето поле на осъзнаване, позволете на сърцето ви да й пожелае щастие, използвайки същата мантра: „Нека си добър и щастлив“. Останете с това за няколко минути. Може да спрете тук или да продължите смело.

С пожелание за непознато щастие

Позволете на вашето съзнание да идентифицира някого, когото виждате често, но никога не сте мислили много за тяхното благополучие, някой неутрален, като вашия местен събирач на боклук, собственик на кафене или далечен братовчед. От сърце направете всичко възможно да пожелаете искрено на нея/му щастие със същата мантра „Нека си добре и щастливо“. Бъдете тук за няколко минути.

Пожелавам на труден човек щастие

Това не е толкова трудно, колкото изглежда. С подходяща подготовка можем да открием щедрост на сърцето, която е извън нашето възприятие. Просто донесете някого, с когото изпитвате затруднения, в своето съзнание и позволете на сърцето и мантрата да й пожелаят щастие. Бъдете тук за няколко минути.

С пожелание за щастие на целия Космос

Отпуснете образа на трудния човек и си позволете нежно да излъчвате добрата воля на сърцето си навън. В този момент понякога мантрата ви помага да останете фокусирани, понякога чувството в сърцето ви е по-силно от думите. Бъдете тук за няколко минути. Отпуснете се и си починете.

Интегрирайте се в ежедневния живот

Нека тази медитация стане стандартна за сърцето ви. Ежедневието дава толкова много възможности за практикуване. Всеки път, когато някой ви дойде на ум, пожелайте му/й щастие. Когато някой ви прекъсне в трафика, играйте си с пожелание на нея/му щастие. Вместо да се забавлявате с телефона, докато чакате на опашка или се возите на обществен транспорт, намерете сърцето си и си позволете да пожелаете на всички хора около вас здраве и щастие. Любящото сърце е щастливо сърце. Нека животът ви се превърне в средство за естествения извор на радост на сърцето ви.

Източник: https://www.yogaanytime.com/blog/meditation/a-loving-heart-is-a-happy-heart-simple-loving-kindness-meditation

Ето и едно интересно и полезно видео за йога медитация, което може да видите Yoga For Anxiety and Stress

Снимки с упражнения и техники за йога дихателни упражненияритмично махово дишане може да видите тук

Може да намерите и друга полезна и интересна информация в категория ПОЛЕЗНО