ИнтересноПолезноУслуги

Какви биват видовете вина?

Видовете вина

Видовете вина, за да се получат полусухи и полусладки натурални вина, ферментацията на пивната мъст или пулпа не се пренася до края, като се спира с помощта на специални технологични методи за частично спестяване на захар. Гроздето за тези вина се добива при достигане на най-високото им съдържание на захар (23-26%). Такива вина са доста леки и много хармонични, тъй като имат едновременно ниско алкохолно съдържание на естествена ферментация и естествена сладост.

Тези вина са с голямо търсене сред потребителите, така че най-често са фалшифицирани. Много сладките вина са най-добре комбинирани с десертни ястия, поради което се наричат ​​десертни. Подсилените десертни вина съдържат доста висок процент алкохол – от 16 до 22% и захар от 3 до 7%. Леките десертни вина съдържат още повече захар, а алкохол – от 10 до 16%.

Според категорията на качеството, вината се делят на трапезарни, реколтни и колекционерски. Трапезните вина са за обедни, сервират се с разнообразни ястия по време на обяда. При виното е важно не само сортът грозде, от който се прави, но и къде расте това грозде, как се приготвя виното и къде се бутилира.

Всички тези характеристики осигуряват качеството на напитката. Вината, направени от грозде само от един сорт, се наричат ​​отделни. Вината също се правят от смес от различни сортове грозде. Добрите резултати се постигат чрез правилния подбор на компонентите, включени в сместа. Смесените вина се характеризират с ниска сила на алкохола (9-12 градуса). В европейската класификация има две категории – трапезни вина и качествени вина, произведени в определен регион. Във френската класификация има четири такива категории.

Първи са трапезните вина. Втори са сухоземните вина – тяхното производство е обвързано с винените райони. Наричат ​​ги още местни вина. Трети са вината, които са плътно обвързани със сравнително малки региони. Наричат ​​се вина от първокачествено качество. Четвъри –  вина на контролирани имена по произход. Това е най-високата категория френски вина. Най-скъпите, но и най-елитните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *