Услуги

Какви са видовете килими

Какви са видовете килими

Никой друг интериорен елемент не може да се похвали с толкова дълга история както килимът.

От поне 2500 хиляди години той е верен спътник на жилището на човек: украсява, затопля, заглушава шума, подчертава статуса на собственика.

Какви са видовете килими?

Те се различават по материали, от които са направени, производствени методи, плътност, вид купчина, размер, форма. Асортиментът от килими е толкова голям, че не е лесно да разберете кой килим е по-добър.

По вид тъкане те могат да бъдат дълговлакнести и късовлакнести.

Влакнестите от своя страна се разделят на видове.

Късовлакнестите често се наричат още ​​мокети. Те са избрани за места с голям трафик (като коридори, антрета), тъй като грижата за тях е по-лесна. Те много лесно се прахосмукират, и като цяло са лесни за поддържане.

Килими. Кой материал за килим е по-добър?

Съставът на килимите може да бъде естествен, синтетичен или смесен. Първата категория включва продукти от юта, памук, вълна, коприна, сизал. Вторият е изработен от PVC, акрил, полиестер, полипропилен, полиамид и други материали.

Междинно положение между тях заемат вискозните килими. Това е изкуствен материал, но направен от естествени суровини (дървесна маса). Поради сходството на структурите на влакната, понякога се нарича изкуствена коприна.

Например, нека сравним вискозата с един от често срещаните материали във всяка категория.

Вискоза или пропилен, кое е по-добре?

Основните предимства на вискозните килими са антистатичен ефект, устойчиви на ултравиолетови лъчи, приятни на допир, имат богата цветова палитра, леко тегло, хипоалергенни, евтини. Но те са предназначени само за химическо чистене, изискват внимателно боравене и ако килимът е малък, той ще се плъзне по пода.

Полипропиленовите килими са по-практични и по-добри за използване. Те имат максимална степен на износоустойчивост, освен това са евтини, но не поддържат добре топлината и изглеждат по-малко впечатляващи.

Ние сме Магазини за килими Домтекс. Адрес: София, бул. Симеоновско шосе № 128

Телефон: 0888 249 719.

Четете в следващите ни статии всичко за килимите.