Полезно

Мебели за баня – съвети при обзавеждането

Материали за мебели в банята: предимства и недостатъци

Когато купувате мебели за баня, трябва да обърнете специално внимание на това от какво са направени и с какво са облицовани външно и вътрешно и едва след това – на дизайна на механизмите, производителя и стила им.

Важен съвет: Необходимо е да купувате само онези мебели за баня, които са специално предназначени за използване в банята, тъй като те осигуряват специално защитно покритие срещу висока влажност, температурни колебания и въздействието на почистващи препарати.

Какъв материал е добре да изберем за мебели за баня?

  • Дърво – Въпреки че се счита за най-качествения материал за производство на мебели, той не е най-добрият вариант за баня. Под влияние на влажността и температурните промени дървото скоро ще започне да се разслоява и изкривява. Мебелите от естествено дърво са подходящи само за просторни и добре проветриви бани.
  • ПДЧ и МДФ – Мебелите за баня най-често се изработват от тези материали. За защита от външната среда върху него е нанесено специално хидроизолационно покритие. Мебелните продукти от ПДЧ и МДФ са с най-добро съотношение цена-качество, могат да бъдат създадени в голямо разнообразие от сложни форми, включително такива с нелинейни очертания. Струва си да се има предвид, че ПДЧ обикновено е по-ниска от устойчичостта на износване и издръжливостта на MDF, но може да издържи достатъчно натоварване.
  • Пластмаса – Материалът е евтин и лесен за обработка, което дава възможност за производство на мебели от всякакъв вид и форма. Той не е застрашен от влага, а цветовата схема надхвърля всички очаквания. Някои производители могат да използват висококачествена пластмаса. Ето защо не се изненадвайте, ако например шкаф, изработен от този материал, е в същата ценова категория като дървото. Недостатъкът на пластмасовите мебели за баня е тяхната крехкост и здравина. Драскотини по него могат да се появят дори от търкане с парцал, защото с времето губи първоначалния си вид.
  • Метал и стъкло – Обикновено те се използват при производството на отделни елементи от мебелите за баня. Тяхното качество е над всякаква похвала, което допринася за ценообразуването. Сред условните недостатъци може да се посочи фактът, че те придават на мебелите специален, нетрадиционен стил, който не винаги се харесва на почитателите на класиката.