ПолезноУслуги

Подборът на персонал за фирма

Подборът на персонал за фирма – основни понятия

Подборът на персонал е важен етап в работата с персонала, включително изчисляване на потребностите от персонал, изграждане на модел на свободни работни места, професионален подбор и формиране на резерв.

Ключовата връзка в процеса на набиране на персонал може да се нарече определяне на адекватни изисквания за кандидатите. Документираната основа за разработването на такива изисквания е длъжностната характеристика и професионалния профил.

Подборът на персонал за фирма

Фирма Upskill си е поставила цел да предоставя услуга на клиентите си, която е всъщност много повече от управление на човешките ресурси.

Адресът ни е: София, 1404, бул. България 111, сграда А, ет. 4. Телефон: +359 882 240 381

Има два вида източници за набиране: вътрешни – за сметка на служителите в организацията и външни – за сметка на външни ресурси.

Външните източници са най-често срещани, тъй като фирмените ресурси са ограничени и дори ако едно свободно място се попълва вътрешно, първото свободно място се освобождава.

Външните източници могат да бъдат разделени на два класа: евтини и скъпи. Евтини източници включват например държавни агенции по заетостта, контакти с висши учебни заведения. Скъпите източници включват например агенции за подбор на персонал, публикации в медиите (например, печатни медии, радио или телевизия).

Освен това има външни източници на потенциални кандидати за работа, които могат да бъдат напълно безплатни за организацията. На първо място, говорим за безплатни интернет портали, посветени на публикуването на свободни работни места и автобиография на кандидати. Също така, компанията може да получи автобиография от самите кандидати, като извърши независимо търсене на работа, без да се свързва с посредници.

Трябва да се отбележи, че дори в условията на висока безработица, намирането на висококвалифициран специалист е все едно трудна задача и компаниите прибягват до скъпи източници на персонал. За работни места, които не изискват висока квалификация, компанията може да наеме персонал по най-евтините начини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *