Полезно

Покупка или търговия с криптовалути?

Ако смятате да инвестирате в криптовалути, помислете дали закупуване или търговия с криптовалути ще отговаря най-добре на вашите нужди. Ето какво трябва да знаете.

Криптовалутите не биха имали каквато и да е стойност, ако не бяха вълнуващи за много инвеститори: от една страна, като всеки нов финансов инструмент, техният потенциал за растеж е голям, а от друга, тяхната волатилност предлага и много възможности за тези, които търсят да търгуват ценовите движения и в двете посоки. Една търговия с криптовалути е по-различна и по-рискова от такава с други инструменти, но и потенциалът е по-голям. Ако искате да изпробвате своите трейдърски умения върху пазара с криптовалути, е добре да следвате определени стъпки.

Решете дали искате да купите или да търгувате

Можете да избирате между това да притежавате токени или да търгувате с криптовалути, разчитайки на ежедневната промяна в цената. Чрез търгуването можете да спекулирате с цената без да сте придобили собственост, като използвате инструментите за търговия с деривати, наречени договори за разлика (CFD).

При закупуването на реални токени трябва да платите изцяло цената на актива. При търговия с криптовалути трябва да сложите само част от общия размер на позицията си. Това ви позволява да откриете позиции на марджин, като по този начин заемете по-голяма експозиция. Този подход може да бъде и по-евтин, защото трейдърите нямат такси за депозит или теглене от сметката.

От друга страна, не бива да се забравя, че при търговия на марджин може да се увеличат загубите, ако се използва неправилна стратегия.

Настройте профила си

За да купувате криптовалути, трябва да създадете профил с обменна сметка в някоя крипто борса и да съхранявате наличността във вашия цифров „портфейл“. Напоследък зачестиха хакерските атаки и кражбите от крипто борсите и това налага наличните токени да се съхраняват в така наречените „офлайн портфейли“. Това също изисква инвестиция от ваша страна.

Ако само искате да упражнявате търговия с криптовалути, просто трябва да имате сметка в инвестиционен посредник, а не директен достъп до основната борса. Откривайки си сметка в някой брокер, получавате достъп до платформа за търговия, като например MetaTrader. Това обикновено е по-бързия и по-лесен начин за търговия с криптовалути, отколкото да се прави профил в криптоборса.

Решете с кои валути искате да търгувате

В действителност няма да можете да търгувате с всичките над 1500 криптовалути. С толкова много възможности, може да е най-добре да изберете тези, за които знаете нещо и да станете експерт именно в тяхното движение. Задължително трябва да можете да търгувате с основните криптовалути – Bitcoin, Ethereum, Ripple и Litecoin.

Решете вашата търговска стратегия

Трябва да сте сигурни, че знаете и разбирате вашия пазар. Движението на цените зависи от множество фактори. В последно време цените са повлияни от притеснения за регулирането на пазара, медийното отразяване и състоянието на щатския долар. Голямо влияние оказват и изказванията на влиятелни бизнесмени и политици. Колкото повече хора се включат на пазара с криптовалути, толкова по-влиятелни и разнородни ще бъдат тези различни фактори.

Прилагайте стратегията си стриктно

След като сте създали своята търговска стратегия и знаете при какви условия ще влизате в позиция, ще трябва също така да определите и кога ще излизате от нея. Това може да се окаже много важна дисциплина. Криптовалутите са нестабилни и големите открити позиции са рискови. След като една позиция е достигнала целта или максималната допустима загуба, ще трябва да закриете позицията си. Това може да става автоматично, чрез така наречените чакащи поръчки, които можете да използвате в платформата за търговия MetaTrader. Друго предимство на трейдинга е, че можете да тествате своята стратегия за търговия с криптовалути, като си направите демо сметка. Това може да ви помогне да усетите как функционират тези пазари и какво им влияе.

Криптопазарите вече са достъпни, а предлагат реални възможности за инвестиране и търговия с криптовалути на масовите участници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *