Има ли велотренажорът някакви недостатъци?

Велотренажор – симулиращ колоездене, има някои свои ограничения, ето кои са те:

  1. По време на тренировка, мускулите на горната част на раменния пояс (ръце, рамене, шия, гръден кош) практически не участват в упражненията, което означава, че един велоергометър или велотренажор за пропорционалното развитие на фигурата не е достатъчен дараздвижи и тренира цялото тяло;
  2. При вертикалните модели потребителите получават засилено и повишено натоварване на коленете, което от своя страна се отразява негативно на състоянието на ставите;
  3. Часовете за тренировка могат да са доста монотонни, което може да намали мотивацията и стимула, а понякога дори да обезкуражи желанието да работите върху себе си.

Защо да изберете велотренажор, а не елипсоид

Велотренажерите имат компактни размери, така че са незаменими в къщите и апартаментите с малка площ.

По отношение на цената те сериозно превъзхождат елипсоидите, поради липсата на сложни части. Изключение правят велосаегометрите с измерена промяна на натоварването.

Тренировките с велотренажор протичат без особено много концентрация. Завъртате  педалите и в същото време можете свободно да четете книга или да гледате телевизия, докато ходенето по елиптична траектория изисква голяма доза внимание и концентрация.

По време на тренировките върху велоергометри и тренажори вероятността да се раните е минимална. Което не може да се каже за елипсоида: падането от него е много по-лесно, отколкото от велосипедната седалка.

Друга добра причина е възможността да се практикува интервално натоварване, което е почти недостъпно за елипсоида.

Какви мускулни групи работят при тренировка?

За да разберем какво е по-добре да изберете – велотренажор или елиптичен треньор, смятаме да разгледаме нещата по отблизко.

Елипсоидът напълно е в състояние да замени бягаща пътека, екипировка за гребане и ски, велосипед. Той се различава от другите устройства по това, че краката се движат по елипсоидален път.

Педалите се въртят по елиптична траектория, която наподобява ски. Трениращото устройство, както и велосипедът, включва мускулите на краката, бедрата, задните частина тялото. Благодарение на ръкохватките, начинаещият в тренировките или напредналият трениращ в същото време работи върху ръцете, раменете, гърба, гърдите, което е по-ефективно и му помага за увеличаване на издръжливостта на тялото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.