Полезно

Как да прочистим сифона на мивката в кухнята и банята

Дори най-модерната мивка или вана може да се запуши. Най-проблемната зона в този смисъл е запушена кухненска мивка

При миене на съдове в канализацията попадат парчета храна, почистващи препарати, мазнини, измити от чинии, утайка от кафе и т. н. Мазнините се утаяват върху вътрешната повърхност на тръбите, други отпадъци полепват по тях, постепенно се натрупват. С течение на времето слоят се сгъстява и в крайна сметка, ако не се почиства редовно, в сифона може да се образува запушване.

Запушванията в баните се появяват по подобен начин

В дренажния отвор  попадат косми, остатъци от различни препарати, паста за зъби, понякога там случайно се изпускат малки парченца сапун, конци и т. н. В резултат на това всички тези малки замърсители се натрупват и образуват плътна тапа, която в даден момент не пропуска вода.

Фактът, че сифонът на мивката или ваната е запушен, може да се познае по това, че водата не се изтича нормално и се задържа в мивката, поява се неприятна миризма, всъщност, няма нужда да чакаме да се появи миризма, най-изявеният признак е бавното източване на водата до пълното й застояване в мивката.

Ако Ви се случи такава неприятност, тогава следва да вземете нужните мерки.

Трябва да се свържете с правилните хора, да потърсите услугите на водопроводчик, но първо можете да опитате сами да се справите с проблема, защото е напълно възможно.

Решение на въпроса с запушена кухненска мивка, сифона или WC с общополулярни, народни средства

Класически препарат за почистване на канали за баня или мивка е сместа от сода за хляб и оцет.

Тези вещества реагират бурно, образувайки въглероден диоксид, поради тази реакция тапата за боклук се счупва и запушването се отстранява. Трябва да действате по следния начин: изсипете пакет сода в дренажния отвор и добавете чаша оцет. Веднага ще започне активно образуване на газ, така че опитайте бързо да запушите дупката с коркова тапа или влажна кърпа. Изчакайте 20-30 минути и налейте голям обем гореща вода. Ще разберете, че запушването е отстранено по скоростта на изтичане на водата. Ако мивката се освободи бързо, значи сте го направили.